Finn ut om fisken er spiselig

  • by

Det er alltid stas å få en stor fisk på kroken! Det er imidlertid ikke alltid like godt å si om fisken er spiselig eller ikke. De fleste fisk du får på kroken i Norge er ufarlige å spise, men det er selvfølgelig ikke slik at alle fisk smaker like godt. Dette handler mye om smak og behag, men det er naturligvis noen fiskearter som er kjent for å være bedre matfisk enn andre. I denne guiden skal du lære mer om hvilke fisk du bør beholde, og hvilke du med fordel kan slippe ut i sjøen igjen.

De beste fiskene på middagsfatet

Noen av de mest populære sjøfiskene å spise er makrell, torsk, lyr, hyse, laks, sei og flyndre. Disse fiskene er ikke bare smakfulle, de kan også tilberedes som ekte delikatesser om du gjør alt riktig. Til og med kresne barn som ikke liker fisk, vil kunne få vann i munnen av mild matfisk som torsk og sei. Dette er fisk som ikke har en like kraftig «fiskesmak» som for eksempel laks og makrell. Dette er med andre ord perfekt fisk å introdusere kresne barn (og voksne) for. Du kan for eksempel panere torsk eller sei og lage hjemmelagde fiskepinner ifølge Godt.no, en favoritt blant mange barn.

Fisk du bør sette ut igjen i sjøen

Det finnes diverse skrevne og uskrevne regler om hvilke fisk som bør settes ut igjen. Det er for eksempel vanlig å sette ut ungfisk som ikke er ferdig utvokst. Ikke bare har disse mindre kjøtt på kroppen, men de har heller ikke formert seg. For å holde fiskebestanden ved like, er det derfor lurt å sette ut slik fisk. Fisk du skal unngå å spise, er havmus og fjesing. Disse er nemlig giftige. Ta gjerne med en fiskebok for å kunne artsbestemme fisken du får.