Ferskvannsfiske for nybegynnere

  • by

Har du noensinne latt deg fascinere av den vakre norske naturen? Både på fjellet og i lavlandet finner du en rekke idylliske perler med skog og ferskvann. Ferskvann kan defineres som vann som kun har et minimalt innhold av salter – som for eksempel natriumklorid – noe som står i kontrast til saltvann hvor saltinnholdet er betydelig større. Ferskvann stammer i all hovedsak fra regnvann og damp fra atmosfæren rundt oss. Ferskvann samles gjerne i bekker som løper ut i større vann. Disse vannene er hjem for mange fiskearter og dyreliv ellers, og er et perfekt sted å starte for nybegynnere innen fiske.

Husk fiskekort!

Før du legger ut på fisketur, er det enkelte ting du må huske på. Noe av det viktigste er å kjøpe et såkalt fiskekort, da dette gir deg løyve til å fiske i vannet eller området kortet gjelder for. På iNatur kan du kjøpe fiskekort som gjelder for mange ulike steder rundt om i Norge. Du trenger bare å velge område og periode – deretter kan du fiske med god samvittighet. Kortene kan gjelde for eksempel innlandsfiske, røyefiske og laksefiske. Grunnen til at du må ha fiskekort, er at alle voksne i Norge som ønsker å fiske i ferskvann må få tillatelse til dette av de som eier vannet. Dersom du skulle være i tvil om hvilke regler som gjelder akkurat der du planlegger å fiske, kan du kontakte kommunen.

Elv eller vann?

Når du skal på fisketur i ferskvann kan du fiske både i blikkstille fjellvann eller rennende elver. Hvert år kommer laksen tilbake til ferskvannsområder for å gyte, og de svømmer da opp elvene for å komme seg til gytestedet. Dette gir deg en god mulighet til å fiske laks av god størrelse i elver rundt omkring i Norge. Dette krever imidlertid at du har teknikken inne, og du må som regel stå ute i elven i relativt sterk strøm. For nybegynnere er det kanskje enklere å fiske fra land ved et vann. Eventuelt kan du dra ut på vannet i en robåt. Du kan bruke vanlig fiskestang når du skal fiske i ferskvann, men det er også populært med fluefiske. Ferskvannsfisk er veldig glade i fluer og mark, og det er mulig å kjøpe kunstig agn til dette, men det er også fullt mulig å benytte ekte mark og fluer du fester på en krok.

Andre ting å huske på?

Før du legger ut på fisketur er det lurt å pakke sammen et fiskeskrin med alt du trenger av utstyr. Denne bør inneholde ekstra sluker, gjerne en ekstra snelle og snøre. Det er nemlig ikke uvanlig at snøret ryker og at kroker mistes. Heldigvis trenger ikke krokene å være så dyre!