Sjøfiske: En verden av muligheter

  • by

Det sies at rundt 71 % av overflaten til jordkloden er dekket av hav, noe som sier litt om hvor mye liv du kan finne i havet. Bare langs Norskekysten er det registrert rundt 285 arter, ifølge SNL (Store norske leksikon). Dette betyr at du vil finne et langt større artsmangfold i sjøen enn i ferskvann.

Bare fisk?

I sjøen vil du finne langt mer enn bare fisk! Både nesledyr, pigghuder, armfotinger, krepsdyr, leddormer, svamper, flatormer og mosdyr finnes i hopetall. Mange fisker etter krabbe med krabbeteiner – små «bur» som krabben kan krype inn i, men som den ikke kommer seg ut igjen av. Havet byr på mange delikatesser, og selv om fisk kanskje er det mest populære, er det mange som nyter både kreps, krabber og blåskjell på middagsfatet.

Når det kommer til blåskjell kan du enkelt fange dette med bare hendene langs fjæra, men vær obs på at blåskjell lever av alger, og at noen av dem kan inneholde giftstoffet DSP. Dersom du er usikker, kan det i mange tilfeller være bedre å kjøpe blåskjell i matbutikken, da disse skal være kvalitetssikret.

Hvilken fisk er din favoritt?

I sjøen finnes det så mange ulike fiskearter at du nesten er garantert å finne en som faller i smak på middagsfatet. Torsk, sei og lyr er kjent for å ha ganske mild smak, mens laks og flyndre er mer smaksrik fisk. Prøv deg fram, og finn ut hvilken fisk du skal konsentrere deg om neste gang du fisker!